ABD IRAK`TA YENİDEN ASKERİ YIĞINAK YAPIYOR

ABD'den ayrılan Savunma Bakanı Mark Esper Suriye'nin kuzeyinden çekilen yaklaşık bin kadar Amerikan askerinin, Irak'ın batı bölgelerine gönderileceğini bildirdi.

Savunma Bakanı Mark Esper bu askerlerin Irak'ta DEAŞ'la mücadeleye devam edeceğini ve Irak'ın savunmasına destek olacağını kaydetti. Esper şu andaki planlarının askerlerin Irak`ın batısına yerleştirilmesi olduğunu söyledi.

 

ABD askerlerinin Irak`a yönlendirilmesi Irak`daki Şii partiler arasında gerginliğe sebep oldu. Bazı partiler ABD`nin Aralık 2011`de çekildiğini ancak Irak eski Başbakanı Haydar el İbadi döneminde ülkelerine tekrar ABD askeri sokulduğu yönünde suçlamalarda bulunuyorlar. İbadi liderliğindeki Nasr Koalisyonu ise ABD askerlerini 2006-2014 yıllarında Başbakan olan Nuri Maliki`nin getirdiği iddiasında bulunuyor. Nuri Maliki destekçileri ise, DEAŞ`ın saldırıları ve bazı kentleri ele geçirmesinden dolayı ABD askerlerinden Irak`a destek istediğini belirtiyor. İran Şii partileri ise ABD`nin terör örgütü DEAŞ ile savaşta büyük oranda sona gelindiği halde askerlerini çekmediği gibi yeni asker göndermesine tepki gösteriyorlar.

 

Sosyal medyada yayınlanan ABD`li Tuğgeneral Austin Renforth ve beraberindeki bir grup Amerikan askerinin Iraklı askerler tarafından koruması altında Bağdat`ta kafede sohbet ederken görüntülenen fotoğrafı da Irak`li Şii partiler tarafından şiddetle eleştirildi. ABD askerlerinin hem üniforma hemde silahları ile çarşıya çıkmaları, ayrıca Iraklı askerlerin koruma yapmaları tepkilere yol açtı.

 

Ülke içi siyasi oyunlar bir yana: Ortadoğu`daki planlarını işletebilmek ve Saddam Hüseyin rejimini devirmek için Mart 2003`te Irak ABD tarafından işgal edildi. ABD Emperyalistlerinin Irak`ta bilinen 9 Askeri üssü var. 2011 yılında ABD Irak`tan çekildiğini söylemesine rağmen ülkedeki varlığını hep sürdürdü ve hatta askeri üslerle güçlendirdi. Irak`ta şu anda 5 bin ABD askeri bulunuyor.

 

Haber: Özkut Özkan

 

Dünya Haberleri

Her Aralık ayında “Hristiyan fobisi”
Nefret dolu bir Nusayri miyim?
İran eleştirilerine 'selefi seviciliği' diyen misyonerlere kapak
Dünyanın en kalabalık havaalanı bomboş
İran`da İç Kargaşa Çıkaran ABD Saldırı Hazırlığında