Şiilerin 6. İmamı: Cafer-i Sadık koyu bir Şeriatçıydı

Aleviler 12 imamların yaşam tarzları hakkın da kerbela olayı hariç, fikir sahibi değiller. Kerbela olayi da çarpıtılarak anlatılmaktadır. Örneğin 6. İmam Cafer-ı Sadık çok eşli ve cariyeli koyu bir şeriatçıdır.

Babası İmam Muhammed Bakır, annesi Ümmü Fer. 24 Mayıs 699 yılında Medine'de doğdu. İmam Bakır öldürüldüğün de İmam Caferi Sadık 34 yaşında idi. İmam Cafer Sadık 7. İmam Musa Kazım’ın babasıdır. İmam Cafer-ı Sadık tarihin en önemli dönemlerinden biri olan Emevi saltanatının çöküşü ve Abbasi saltanatının başlaması dönemin de yaşadı. İmam Cafer-ı Sadık Caferilik olarak bilinen ve şia fıkhının temelini oluşturan esasları belirlemiştir.

İmam Caferi Sadık 34 yıl imamlık yaptı. Özel olarak yetiştirdiği talebeleri vardı. İyi bir vaazcı idi. İslamın şartlarına ve şeriata bağlılığıyla bilinirdi. Yaşamını Kurana ve şeriat yasalarına uygun dizayn etti. Günde beş vakit namaz kılan 30 gün oruç tutardı. Ancak, Câfer-i Sâdık döneminde islam alemin bugün olduğu gibi o zaman da büyük bir siyasi kargaşa yaşanıyordu. İmam cafer-i Defalarca öldürmek istediler. Bunun üzerine İmam Caferi sadık 34 yıl yapmış olduğu imamlık görevini bırakır. İmam Cafer-i Sadık geri kalan ömrünü inzivada geçirdi.

Eş ve Çocukları: İmam Cafer-i Sadık Şeriat hukukuna göre yaşadı. Çok eşliliği savunuyordu. Resmi eşlerinden hariç bir cariye (kadın köle) den de evlat sahibi olmuştur. İ İmam Cafer-i Sadık’ın 7 erkek 3 kız olmak üzere toplan 10 evlat babasıydı.

Kaynak: http://tr.wikishia.net/view/%C4%B0mam_Cafer_Sad%C4%B1k_(a.s)?fbclid=IwAR3docD0HwBFSjzQdKnLb0ZcSWZcOicuLxlfWoxPo4Ee-m0YuRGmoBuGLTg

Eşleri: Kendisine üç çocuk dünyaya getiren, Hüseyin b. Ali b. Hüseyin’in kızı Fatıma. Kendisine üç çocuk doğuran bir cariye ve öteki çocuklarını dünyaya getiren diğer kadınlar.[15]

Çocukları: Şeyh Müfid, İmam Cafer Sadık’ın (a.s) 10 çocuğunun olduğunu belirtmiştir:[16]

İsmail, Abdullah, Ümmü Ferve ve anneleri Hüseyin b. Ali b. Hüseyin’in kızı Fatıma’dır.

Musa (İmam Kazım aleyhisselam), İshak, Muhammed ve anneleri Ümmü Veled’dir.

Abbas, Ali, Esma ve Fatıma farklı annelerden dünyaya gelmişlerdir.

Tabersi şöyle yazmaktadır: Musa, İshak, Fatıma ve Muhammed bir anneden dünyaya gelmişlerdir. Annelerinin adı ise, Hamide Berberiye’dir.[17]

İmam Cafer-ı Sadık, Mansur'un emriyle 22 Ocak 765 yılında zehirlenip öldürüldü. Mezarı Medine'dedir.

İmam Cafer-ı Sadık Buyruğu Caferi sadık’ın ölümünden 198 yıl sonra yazıldı.

Aleviler 12 imamların yaşam tarzları hakkın da kerbela olayı hariç, fikir sahibi değiller. Kerbela olayı da çarpıtılarak anlatılmaktadır.

İmam Cafer-i Sadık koyu bir şeriatçıdır.

Yaşamını Şeriat hukukuna göre dizay etmiştir. Alevilerin bundan bile habersiz bir şekilde hala kendilerini Müslüman ve Caferi Sadık mezhebinin taraftarı olarak algılıyor olması anlaşılır bir durum değildir. Yaşamı boyunca şeriatı hukukuna göre yaşamış, çok eşliliği savunmuş, Kadın erkek eşitliğini reddetmiş, İmam Cafer-ı Sadık’a Alevi demek hem İmam Cafer-i Sadık hemde Alevi inancına saygısızlıktır hakarettir.

Bilgi kirlenmesinin yaşandığı bu dönemde İmam Cafer-ı Sadık’a Alevidir diyenler, Pir Sultan Abdal, Şeyh Bedreddin, Yunus Emre, Taptuk Emre, Hacı Bektaş Veli ile yüzleşmek zorundalar. Merkezine insanı koyan, yıllardır Arap gericiliğinin boyundurluğu altında ezilen, horlanan, dıştalanan alevi gençliği, artık gericiliğe ve hurafecilere karşı bayrak açın, inancınıza sahip çıkın, asimle edilmesine izin vermeyin.

B. İ. AYDIN

Tarih Haberleri

Aleviler Pavlikan kökenli mi?
"Balgat Katliamı" sanığının sırrı
Alevi Danişmend Devleti
Pir Sultan Abdal’ın katlini vacip kılan resmi gerekçeler
Yavuz'un Alevileri hedefe koyup Camilerde okuttuğu Fetvası