Seyfi Oktay götürülürken 'Alevilere dokunma' sloganı

Seyfi Oktay götürülürken 'Alevilere dokunma' sloganı

Seyfi Oktay götürülürken 'Alevilere dokunma' sloganı Eski bakan Seyfi Oktay'a Ergenekon baskını Ergenekon soruşturması kapsamında...

A+A-

Seyfi Oktay götürülürken 'Alevilere dokunma' sloganıSeyfi Oktay götürülürken 'Alevilere dokunma' sloganı

Eski bakan Seyfi Oktay'a Ergenekon baskını

Ergenekon soruşturması kapsamında Ankara'da 10, İstanbul'da ise 5 adrese operasyon düzenlendi. Baskınlar kapsamında eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay gözaltına alındı

ANKARA/İSTANBUL - Ergenekon soruşturması kapsamında başlatılan yeni dalgada eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın da aralarında bulunduğu yedi kişi gözaltına alındı. Oktay'ın evinde arama yapılırken, çevredekilerden büyük tepki geldi. Mahalledeki bazı evlerde camlara Türk bayrağı asılırken, Oktay polis aracına bindirilirken çevrede toplananlar aracı taşladı ve camlarını kırdı. "Alevileri tek tek gözaltına alıyorsunuz" diyen gruptakiler "Alevilere dokunmayın", "Bunun hesabını soracağız" sloganları attı. Operasyonda gözaltına alınanlardan beşi, biriyse emekli asker. İlk bilgilire göre zanlılar Ergenekon sürecinde bilgi sızdırarak 'adli yargılamayı etkilemeye teşebbüs etmekle' suçlanıyor.

Ergenekon soruşturması kapsamında yeni bir operasyon daha yapıldı. Ankara ve İstanbul'la birlikte bazı illerde 15 adreste erken saatlerde arama başlatıldı. Hakkında gözaltı kararı bulunan isimlerin eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay, İşçi Partisi (İP) Genel Başkan Yardımıcısı ve İP'li Ergenekon sanıklarının avukatı Mehmet Cengiz, Atletizm Federasyonu As Başkanı Hüseyin Yıldırım, avukatlar Tülay Bekar, Hadi Ali Emre, Kudbettin Kaya, eşi Hülya Kaya ile emekli asker Cafer Balçık olduğu öğrenildi. Bu kişilerin Ankara, İstanbul, Antalya gibi illerdeki ev ve işyerlerine ait 15 adreste de arama yapıldı. Balçık'ın adresinde olmadığı için yakalanamadığı belirtildi. Gözaltına alınan isimler İstanbul'a getirildi.

Eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay'ın ilk olarak Keçiören’de bulunan evinde arama yapıldı. Cumhuriyet savcısınıngözetiminde Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü ekiplerince başlatılan arama, yaklaşık üç buçuk saat sürdü. Evden dizüstü bilgisayar ve yazıcı çıkarıldı. Aramadan sonra Oktay, polis ekipleri eşliğinde evden çıkarıldı. Oktay, polis tarafından evinden çıkartılırken, dışarıda bekleyen yakınları ve toplananlar, "Alevilere dokunmayın", "Bunun hesabını soracağız" sloganları attı. Yaklaşık 100 kişilik grup, polise tepki göstererek gözaltını engellemeye çalıştı. Oktay'ın bindirildiği polis aracının önünü kesen grup, aracı tekmeleyip yumruklayarak geçişine izin vermedi. Oktay’ın içinde bulunduğu polis otomobili kalabalığı yararak çıkmaya çalıştı. Bu sırada darbeler sonucu aracın camları kırıldı. Ardından Oktay'ın içinde bulunduğu araç, evinin önünden zorlukla ayrılabildi.

OKTAY: BU MÜCADELE DEVAM EDECEK

Sabah saatlerinde Oktay’ın Keçiören’deki evinde arama yapan polis ekipleri, Oktay ile birlikte Beysukent Angora evlerindeki konuta geçti. Buradaki arama da yaklaşık 3 saat sürdü. Polis evde arama yaptığı sırada Oktay’ın tansiyonunun çıktığı, doktorun müdahalede bulunduğu öğrenildi.Polis otomobiliyle Angora Evleri’ndeki konutuna getirilen Oktay, eve girerken gazetecilere, "Yaşamım boyunca demokrasi için mücadele ettim. Geçmişim çok parlak. Bu mücadele devam edecek. Yargı olaya el koydu, ona saygılı olacağım" dedi.

BAYKAL ZİYARET ETTİ

Bu sırada Deniz Baykal ve bazı CHP’li milletvekilleri de Oktay’ı evine gelerek, 45 dakika kaldı. Baykal ve beraberindekiler evden ayrılırken, polis ekipleri de Oktay’ı evden çıkararak, sivil ekip otosuna bindirdiler. Bu sırada Oktay’ın Baykal ve beraberindekilerle tokalaştığı görüldü. Oktay’ın evden ayrılışı sırasında evinin önünde bekleyen yakınları ve bazı vatandaşlar, hükümet aleyhine slogan attı. Deniz Baykal, gazetecilere yaptığı açıklamada, "Ülkemiz bir süreden beri bir hukuk, akıl, gönül ve vicdan tutulması yaşıyor. Umarım kısa sürer" değerlendirmesinde bulundu.

BALKIZ: PİR SULTANLAR GİBİ DÖNECEĞİNDEN EMİNİZ

Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Ali Balkız ile bazı Alevi sivil toplum kuruluşları temsilcileri de Oktay’ı ziyaret etti.

Balkız, ziyaretin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, geçen sürede kafalarının karıştığını belirterek, bir taraftan bir şebekenin üzerine gidildiğini, diğer taraftan gazetecilerin, akademisyenlerin de o karanlık kişilerin arasında addedildiğini söyledi. Oktay’ın "hukuku ve suçun ne olduğunu" iyi bildiğini belirten Balkız, "Oktay, bizim dedemiz ve inanç önderimizdir. Biz Seyfi Oktay’ın buradan Pir Sultanlar gibi ayrılacağından ve Pir Sultanlar gibi döneceğinden eminiz" diye konuştu.

SEYFİ OKTAY KİMDİR?

Malatya'da 1934 yılında doğan avukat Seyfi Oktay, 1983'te Halkçı Parti'den Ankara milletvekili olarak TBMM'ye girdi. Oktay, 1991-1995 arasında Sosyaldemokrat Halkçı Parti'den milletvekili seçildi ve aynı yıl kurulan DYP-SHP hükümetinde Adalet Bakanı oldu.

Oktay, 20 Kasım 1991-25 Haziran 1993 arasındaki Süleyman Demirel ve 25 Haziran 1993-5 Ekim 1995 arasındaki Tansu Çiller hükümetlerinde bakanlık yaptı. Oktay, en son CHP'den 1996-1999 arasında milletvekili seçildi. Oktay'ı AKP'ye yakın çevreler sık sık yargıda Alevi kardolaşmaya gitmekle suçluyordu.

KAYNAK : Radikal - 1 Haziran 2010

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.