Taksim işçilere, Kadıköy Deniz Gezmiş'e yasak

Taksim işçilere, Kadıköy Deniz Gezmiş'e yasak

Taksim işçilere, Kadıköy Deniz Gezmiş'e yasak   Deniz Gezmiş, 6 Mayıs 1971 günü idam edildi.İSTANBUL - 1 Mayıs Bayramı'nın...

A+A-

Taksim işçilere, Kadıköy Deniz Gezmiş'e yasakTaksim işçilere, Kadıköy Deniz Gezmiş'e yasak
 
Deniz Gezmiş, 6 Mayıs 1971 günü idam edildi.

İSTANBUL - 1 Mayıs Bayramı'nın 'güvenlik' nedeniyle Taksim Meydanı'nda kutlanmasına izin vermeyen İstanbul Valiliği, Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının 36. ölüm yıldönümünde Kadıköy'de yapılmak istenen mitingi de 'uygun' bulmadı. Valilik, mitingin 'Suçu ve suçluyu övmeye gireceği' gerekçesini gösterdi.

TV dizilerine yaşamları konu olan ve büyük ilgiyle izlenen Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan'ı anmak halen suç kapsamına giriyor. Mücadele Birliği Dergisi'ne mensup bir grup, 6 Mayıs 1971'de idam edilen Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını anmak için 'Halkın Denizi Denizleşen Halkla' adlı mitingin hazırlıklarına başladı. Kadıköy İskele Meydanı'nda yapılması düşünülen etkinliğe müzisyenler Suavi ve Ali Asker katılacaktı.

Etkinlik için 11 Nisan'da İstanbul Valiliği'ne bildirimde bulunuldu. Valilik 28 Nisan'da verdiği ve etkinliğe dört gün kala tebliğ ettiği kararda, "Yasadışı terör örgütü kurucusu, liderliği ve üyeliği suçundan idam edilen şahısları anma amacıyla düzenlenmesinin TCK'nin 'Suçu ve suçluyu övme' kenar başlıklı 215. maddesi kapsamında suç teşkil edeceği" belirterek, mitinge izin vermedi.

Avukat Murat Ak, kararın iptali için İstanbul İdare Mahkemesi'ne de başvursa da sonuç alamadı. Grup önceki gün İskele Meydanı'nda bir basın açıklaması yaparak, olayı protesto etti.

Ankara'da serbest

İstanbul Valiliği'nin son iki yıldır izin vermediği miting, geçen yıl aynı adla Ankara'da yapılabilmişti. Ankara Valiliği, yürüyüş ve mitinge izin vermişti.

İstanbul Valiliği'nin, anılmasını yasakladığı Deniz Gezmiş'i 'Hatırla Sevgili' adlı ünlü televizyon dizisinde canlandıran Barış Koçak, yasağı, "Sadece üzülüyorum" diye yorumluyor. Koçak "Deniz Gezmiş, sağ kesim tarafından bile çok takdir edilen bir insandır" diyor. Bu günlerde Barış Koçak ve dizide diğer devrimcileri canlandıran rol arkadaşları Türkiye'nin çeşitli yerlerinde konferanslara katılarak onların hayatını anlatıyor.

İSMAİL SAYMAZ / Radikal - 6 Mayıs 2008

Güçlerini halktan aldılar

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan çeşitli kentlerde yapılan etkiliklerle anıldı. İstanbul, Balıkesir, Amasya gibi illerde yapılan anmalarda Denizler’in yaşadığına vurgu yapıldı.

Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan çeşitli kentlerde yapılan etkiliklerle anıldı. İstanbul, Balıkesir, Amasya gibi illerde yapılan anmalarda Denizler’in yaşadığına vurgu yapıldı.

Sivas’ın Hafik İlçesi’nin Olukbaşı Köy Derneği Gençlik Komisyonu geçtiğimiz Pazar günü Okmeydanı’ndaki köy derneğinde düzenledikleri etkinlikle Deniz Gezmiş ve arkadaşlarını andı. Etkinlikte konuşan Olukbaşı Köy Derneği Gençlik Komisyonu Yöneticisi Emrah Koç kendi köylerinden başlayarak gençlere Deniz Gezmiş ve arkadaşlarının mücadelesini anlatmak amacıyla bu etkinliği düzenlediklerini söyledi. Etkinlikte bugün Taksim’den Dolmabahçe’ye yapılacak olan, ‘Denizler’in Yolundayız’ yürüyüşüne çağrı yapıldı.

Balıkesir’de yüzlerce genç katıldı

Denizler Balıkesir’de de anıldı. Emek Partisi (EMEP) ve Emek Gençliği’nin düzenlediği etkinliğe Denizlerin mücadele arkadaşı Mustafa Yalçıner ile Hatırla Sevgili dizisindeki Deniz Gezmiş rolü ile tanıdığımız Barış Koçak konuşmacı olarak katıldı. Balıkesir’e gelişlerinde yol üzerinde direnişteki Yörsan işçilerini de ziyaret eden Mustafa Yalçıner ve Barış Koçak Balıkesir’de büyük ilgi ile karşılandılar. Bugün ülkede milyonlarca Denizler’in var olduğunu söyleyen Yalçıner, Deniz Gezmiş’in halkına güvendiğini ve esas gücün halk gücü olduğunu vurguladı.

‘AKP Denizler’i idam ettiren geleneğin mirasçısı’

Ankara’da ise, bugün yapılacak olan Karşıyaka Mezarlığı’ndaki Deniz Gezmiş, Yusuf Aslan ve Hüseyin İnan’ı anma programına çağrı amacıyla yazılı bir açıklama yapan Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Başkanı Fevzi Gümüş, AKP’nin Denizleri idam ettiren geleneğin mirasçısı olduğunu söyledi.

Denizler Amasya’da da Emek Gençliği’nin düzenlediği etkinlikte anıldı. Eğitim-Sen şube binasında yapılan etkinlikte tüm gençliğin emperyalizme ve kapitalizme karşı mücadele etmesi gerektiği belirtildi.

Deniz, Hüseyin ve Yusuf, bugün de yurdun dört bir yanında onları fiziki olarak ortadan kaldırarak yok edeceklerini sananların beklentilerinin aksine gençler tarafından anılacak.

(HABER MERKEZİ) - EVRENSEL - 6 Mayıs 2008

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.