Yaşar Seyman: "İlklerin onurunu taşıyan kitap"

Yaşar Seyman: "İlklerin onurunu taşıyan kitap"

Yaşar Seyman: “İlklerin onurunu taşıyan kitap”“Alevilerin Siyasal Tarihi, Necdet Saraç” imzalı kitabı elime aldığımda daha...

A+A-

Yaşar Seyman: "İlklerin onurunu taşıyan kitap"Yaşar Seyman: “İlklerin onurunu taşıyan kitap”

Alevilerin Siyasal Tarihi, Necdet Saraç” imzalı kitabı elime aldığımda daha düne kadar yazılı belgelerden yoksun Alevilerin ilk kez bir Alevi tarafında siyasal tarihlerinin yazılmasını görmek inanılmaz gönendirici oldu. Bu bin yıllık özlem gibi… Vay bee diyesi geliyor insanın dile kolay gün gelecek, devran dönecek bir Alevi, Alevilerin siyasi tarihini yazacak. Birileri değil kitap beni bu rüyadan uyandırsın.

Necdet Saraç’la Köln’de ‘Kadının Türküsü’ finalinde tanıştık. Alevilerin Avrupa örgütlenmesinde uzun yıllar çalışmış, Alevi örgütlülüğünü bir grup yoldaşla önce Almanya’nın sonra da Avrupa’nın kentlerine, beldelerine, köylerine kadar götürmenin mutluluğunu taşıyan bugünde o koca örgütün emekçilerinden biri olmanın onuru ile yaşayan canlar diyarından bir can.

Alevilerin örgütlenmesine, öğretinin kendini tanıtmasına, istemlerin yaşama dönüşmesine gösterilen onca çabaya karşın özlenen konumun gerçekleşmemesi, istenen yolun alınmamasının suçunu sistemin, siyasi iktidarların karşı duruşlarına, kuşatılmışlıklarına değil Alevilere ve tabii ki kendine yükleyen biri o. Alevilik için adanan yaşamın belki de en dingin anı bu kitabın yazım süreci olsa gerek. Çünkü yaşamı boyu örgütlü yapılarda olmak, ortak aklı savunmak bireysel çalışmalarla pek örtüşmüyor. Bu bireysel üretim yolunu açan belki de  ‘Alevilerin sesi’ ne uzun yıllar genel yayın yönetmenliği yapmak oldu.

Alevilerin Siyasal Tarihi kitabını elime hep sevgiyle aldım. Kitabı her elime alışımda onunla katıldığım etkinlikleri, onun pozitif yaklaşımının yansıdığı fırtına gibi konuşmaların dinleyenleri savurmasını ve biten toplantılar sonunda umutlu ayrılmalarını gözümün önüne getirdim.

Yaratıcı eksiği kendinde ve kitlesinde ararsa, kitabına da bu bakış, bu sorgulama, bu objektiflik yansıyor. Sonuçta yazılan tarih. Hele bir de ülkemizde resmi tarihlerin objektif bakış uzaklığından yıllarca yakınan biri bu hataya düşer mi? İster ki tüm güçlü devletler gibi bizim devletimizde tarihindeki karanlık olayların üstüne gitsin, sorgulasın, tartışsın ve ortak vicdanla karanlıkları aydınlığa taşısın. Kitaba bu istem ve bakış egemen olmuş görünüyor.

Alevilerin Siyasal tarihi her yönüyle birçok ilki barındırıyor. İlkleri taşımanın sorumluluğunu, onurunu bir arada tutan kitap; Alevilerin güzelleri sözler,  nefesler, deyişler tadında akıyor. Yeni bir soluk, yeni bir renk, yeni bir nefes olan bu güçlü kalemi selamlıyorum. Bir Alevi kadın olarak tarihimi öğrenmenin biten kitap sonunda çoğalmanın mutluluğunu paylaşmak istedim…

Alevilerin Siyasal Tarihi’nin yolu açık olsun. Popüler kültürün ilgisini beklemeden ilginizle onu hak ettiği yere taşıyın, popüler kültürün ilgisizliğini aşın, gelin bu kitaba yoldaş olun, olun ki,  birinci cildi başucuna koyanlar ikinci cildi çok beklemesinler.
 
Artık ‘Alevilerin Siyasal Tarihi’ var, unutmayın!

Ankara, 28 Mart 2011

YAŞAR SEYMAN, Sendikacı,Yazar

"Alevilerin Siyasal Tarihi" kitapçılarda..

* * *

Alevilerin Siyasal Tarihi, Necdet Saraç, Cem Yayınevi, Mart 2011, 495 sayfa

Kitabı D&R, Dost ve İmge Kitapevleri başta olmak üzere kitapçılardan temin etmek mümkün. Toplu siparişler için ise telefon numaraları şöyle:

* Türkiye: 0212-2924170 * Avrupa: 0049-1774548188

Alevi Haber - 29 Mart 2011

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.