Yasin Hayal Maraş Katliamı'nı Hatırlattı

Yasin Hayal Maraş Katliamı'nı Hatırlattı

Yasin Hayal Maraş Katliamı'nı Hatırlattı'Kanımız aksa da zafer İslam'ın!'Yasin Hayal, 'Maraş Katliamı'nda da atılan sloganla şov yaptı...Agos gazetesi...

A+A-

Yasin Hayal Maraş Katliamı'nı HatırlattıYasin Hayal Maraş Katliamı'nı Hatırlattı

'Kanımız aksa da zafer İslam'ın!'

Yasin Hayal, 'Maraş Katliamı'nda da atılan sloganla şov yaptı...

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in öldürülmesine ilişkin 8'i tutuklu 19 sanığın yargılandığı davanın 7'nci duruşmasının yapılacağı Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi çevresinde yoğun güvenlik önlemleri alındı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma nedeniyle adliye bahçesi ve çevresinde güvenlik önlemi alan polis, adliyeye girişlerde kimlik kontrolü ve üst araması yaptı. Ayrıca, adliye yanındaki otoparka sivil plakalı araçların girişine izin verilmedi.

Öldürülen Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, kızı Delal Dink ve kardeşi Orhan Dink, avukatlarıyla birlikte hakim ve savcıların kullandığı kapıdan binaya girdi.

Bu arada, tutuklu sanıklardan Yasin Hayal, cezaevi aracından görevli jandarmalar eşliğinde indirilerek nezarethane bölümüne götürüldüğü sırada, kendisini görüntülemek isteyen basın mensuplarına doğru Maraş Katliamı sırasında da atılan sloganlardan biri olan 'Yaşasın Alperen Ocakları. Kanımız aksa da zafer İslamındır. İktidara yürüyoruz, iktidara' diye bağırdı.

KAHRAMANMARAŞ OLAYLARI

Kahramanmaraş olayları, 19 Aralık-26 Aralık 1978'de Kahramanmaraş'ta meydana gelen, Cumhuriyet tarihinin en önemli katliamlarından biridir. 12 Eylül Darbesine gerekçe olarak kullanılan olaylardan biri olarak kabul edilir. Olayların gerçekleştiği dönemde, Kahramanmaraş Vali Vekili görevinde Abdülkadir Aksu bulunmakta idi.

Katliamda sol görüşlü kişiler ve Aleviler hedef alınmıştır. Günlerce süren saldırıları önlemekte yerel güvenlik güçleri yetersiz kalınca Kayseri ve Gaziantep'ten askeri birlikler gönderildi. Bu arada İçişleri Bakanı İrfan Özaydınlı istifa etti ve yerine Hasan Fehmi Güneş getirildi.

Olaylar nedeni ile Diyarbakır, İzmir, Suriye-İran-Irak gibi sınır boylarını çevreleyen iller de dahil olmak üzere birçok ilde sıkıyönetim ilanı gündeme gelmiş ve 26 Aralık 1978 saat 07.00 den itibaren İstanbul, Ankara, Kahramanmaraş, Adana, Elazığ, Bingöl, Erzurum, Erzincan, Antep, Kars, Malatya, Sivas ve Urfa olmak üzere, toplam 13 ilde Sıkıyönetim ilan edilmiştir. Daha sonra bu İllerin sayısı arttırılmıştır.

Sıkı yönetim mahkemelerinde açılan davalar 1991 yılına kadar sürmüş, çoğunlukla sağ ve aşırı sağ görüşlü olarak nitelenen toplam 804 kişi hakkında dava açılmış; sanıklardan 29 kişi idam, 7 kişi müebbet hapis, 321 kişi de 1-24 yıl arasında hapis cezaları ile cezalandırılmıştır. İdam ve müebbet hapis cezaları dışındakilere 1/6 oranında cezai indirim uygulanmış ve cezaları azaltılmıştır. Sıkı yönetim mahkemesinin kararı Yargıtay tarafindan bozulmuş, yeniden yapılan yargılama sonucunda idam cezaları uygulanmamıştır.

Ceza alanların cezaları da; 1991 yılında çıkarılan Terörle Mücadele Kanunu nedeniyle, ertelenmiştir. Bu kişilerden bazıları daha sonra milletvekili olarak TBMM çatısı altında yer aldılar.

Olaylardan sonra Maraş`ta yaşanan yoğun göç nedeni ile sol görüşlü ve Alevi yurttaşların büyük çoğunluğu Maraş'ı terk etmiştir.

Medyakafe.com - 13 Ekim 2008

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.