Yazıcıoğlu : Alevi nüfus 7 milyon

Yazıcıoğlu : Alevi nüfus 7 milyon

Alevi nüfus 7 milyonDevlet Bakanı Yazıcıoğlu, “Türkiye'de 20-25 milyon Alevi olduğu söylenir. Ama TÜİK'in verilerine göre...

A+A-

Yazıcıoğlu : Alevi nüfus 7 milyonAlevi nüfus 7 milyon

Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, “Türkiye'de 20-25 milyon Alevi olduğu söylenir. Ama TÜİK'in verilerine göre Türkiye'de 7 milyon Alevi var” dedi. Yazıcıoğlu, bunların kesin veri olmadığını söyledi.

Devlet Bakanı M. Sait Yazıcıoğlu, Alevi nüfusunun yaklaşık 7 milyon olduğunu açıkladı. Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, “Türkiye'de 20-25 milyon Alevi olduğu söylenir. Türkiye'de 7 milyon Alevi var” dedi. Devlet Bakanı Yazıcıoğlu Aleviliğin ayrı bir din olmadığını altını çizerek “Diyanet'te temsil edilmeleri doğru olmaz” dedi. Yazıcıoğlu, “Aleviler kendi aralarında bile istekleri konusunda anlaşamıyorlar. Önce kendi aralarında birliktelik sağlasınlar biz gereken adımları atacağız” dedi.

KESİN RAKAM YOK

AK Parti'nin Kızılcahamam kampında Diyanet'ten Sorumlu Devlet Bakanı M. Sait Yazıcıoğlu milletvekillerinin Alevi çalımı konusunda soruları ile karşılaştı. AK Parti'li bir milletvekili Türkiye'deki Alevi nüfusunun ne kadar olduğunu sordu. Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu'nun Türkiye'deki hangi mezhebe bağlı kaç kişinin bulunduğuna ilişkin doğrudan bir araştırmanın yapılmadığına dikkat çekerken, “Ancak TÜİK'in yapmış olduğu bir araştırmadan çıkartılan verilerine göre Türkiye'de 7 mil-yon Alevi vatandaşımızın olduğu tahmin ediliyor.

Bu kesin veriler değil. Yanılma payı olabilir. Bu rakamın tartışılması da doğru değil. Ama söylendiği gibi ülke-mizde 20-25 milyon Alevi nüfusu bulunmuyor” dediği öğrenildi. Tarhan Erdem'in yapmış olduğu bir araştırmada ise Türkiye'deki Alevi nüfusunun 5 milyon civarında olduğu tahmini dile getirilmişti.

Oturumu bağımsız moderatör yönetecek

AK Parti Alevi açılımı konusunda Alevi sivil toplum örgütlerinin liderleri ile biraraya gelecek. Devlet Bakanı Sait Yazıcıoğlu ve AK Parti Grup Başkanvekili Nihat Ergün'ün katılacağı zirve toplantısında Alevilerin istekleri ve önerileri masaya yatırılacak.AK Parti'nin Alevilerin önde gelen isimleri yapacağı kampı ünlü bir moderatörün yönetmesi sağlanacak. Bu yöntemle bütün konuların tek tek konuşulması planlanıyor. 2 gün sürecek tartışma toplantısını yönetecek “bağımsız moderatör”ün ise henüz belirlenmediği ifade edildi.

BİLAL ÇETİN / ANKARA - YENİŞAFAK - 01.12.2008

Yazıcıoğlu: Türkiye'de 20 milyon Alevi yok

Diyanet’ten Sorumlu Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu Alevi sayısının 20-25 milyon olmadığını belirterek, “7 milyon Alevi vatandaşımız var” dedi

AKP’nin Kızılcahamam kampında Alevi açılımı tartışıldı.Vatan'ın haberine göre Milletvekillerinin Alevilikle ilgili sorularını cevaplandıran Devlet Bakanı Said Yazıcıoğlu, yıllardır tartışılan Alevi nüfusu konusunda ilginç açıklamalar yaptı. AKP’li bir milletvekili, Türkiye’deki Alevi nüfusunun ne kadar olduğunu sordu. Yazıcıoğlu, Türkiye’deki hangi mezhebe bağlı kaç kişinin bulunduğuna ilişkin doğrudan bir araştırmanın yapılmadığına dikkat çekerken, “Ancak TÜİK’in (Türkiye İstatistik Kurumu) yapmış olduğu bir araştırmadan çıkartılan verilere göre, Türkiye’de 7 milyon Alevi vatandaşımızın olduğu tahmin ediliyor. Bu kesin veriler değil, yanılma payı olabilir. Bu rakamın tartışılması da doğru değil. Ama söylendiği gibi ülkemizde 20-25 milyon Alevi nüfusu bulunmuyor” dedi.

Devlet Bakanı Yazıcıoğlu, Alevilik konusunda bir sorunun bulunduğuna dikkat çekerek, “Bu sorunu görmezden gelmiyoruz. Sorunu çözme konusunda adımlar atmak istiyoruz. Ama öncelikle Alevilerin kendi arasında anlaşması gerekiyor. Kendi aralarında bile birliktelik yok. Bir birlik sağladıktan sonra gerekli adımları atarız” dedi.

Aleviliğin Diyanet’te temsil edilmesine karşı çıkan Bakan Yazıcıoğlu, “Çünkü Alevilik bir din değildir. Diyanet, İslam dinini temsil etmektedir. Genel müdürlük şeklinde bir yapılanma olabilir. Kültür Bakanlığı’na bağlı olarak genel müdürlük kurulabilir” ifadesini kullandı.

RADİKAL - 1 Aralık 2008

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.