PSAKD Genel Merkezi: ”Atatürkçü Düşünce Derneği Ne Yapmaya Çalışıyor?”

PSAKD Genel Merkezi: ”Atatürkçü Düşünce Derneği Ne Yapmaya Çalışıyor?”

”Dersim Tertelesinde katledilen onbinlerce canımızın acısı halen yüreğimizdedir. Sizi uyarıyoruz: Bu yaralarımızı daha fazla kanatmayın. Yüreğimizi daha fazla acıtmayın

A+A-

PSAKD Genel Merkezi: ”Atatürkçü Düşünce Derneği Ne Yapmaya Çalışıyor?”

AH- Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun başkanlığında toplan Belediye meclisi yaptığı toplantıda oy çokluğuyla, ” Tunceli” yazan Belediye tabelasının Dersim olarak değiştirmesine karar verdi. Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu’nun alınan bu kararı kamuoyu ile paylaşmasının ardından Vatan Partisi başta olmak üzer ADD gibi ırkçı, ayrımcı ve ötekileştirci kurum ve kurluşlardan tepkiler gelmeye başladı.

”DERSİM BELEDİYESİ, TUNCELİ İSİMİN DERSİM OLARAK DEĞİŞTİRMEKLE DOĞRU VE YERİNDE BİR KARAR ALMIŞTIR”

Alevi kurumlar; bu ırkçı, ayrımcı ve ötekileştirci çığırtkanlığa sessiz kalmadı. İlk açıklama Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi’nden geldi. PSAKD Genel Merkezi yazılı bir açıklma yaparak ırkçılık çığırtkanlığı yapanlara tepki gösterdi: ”ADD Genel Merkez Yönetim Kurulu yayınladığı son açıklamada AKP iktidarının ve MHP yönetiminin inkar ve asimilasyonu esas alan ırkçı, ayrımcı ve ötekileştirici politik diliyle Dersim Belediyesinin “Tunceli” ismi yerine “Dersim” ismini kullanmasına karşı kararın iptali için mahkemeye başvuracağını ilan etmiştir. ADD böylece AKP, MHP, BBP ve Vatan Partisi gibi unsurlardan oluşan inkarcı koalisyonun yanında yerini alarak Dersim Belediyesi yönetimi nezdinde Dersim halkını tehdit etme cüretinde bulunmuştur. Öncelikle şunu belirtelim: Dersim Belediyesi Tunceli ismini Dersim olarak değiştirmekle doğru ve yerinde bir karar almıştır. Sonuna kadar alınan bu kararı destekliyoruz. Çünkü Tunceli adı Dersim halkı için acıdan, gözyaşından, baskıdan, zulümden başka hiçbir anlam ifade etmemektedir. Tunceli “Tunç Eli” gibi tamamen uydurma ve bölgeyle alakasız bir deyime dayanmaktadır. Bölge tarihin en eski dönemlerinden Cumhuriyetin ilk dönemlerine kadar Dersim olarak adlandırılmıştır. Osmanlı’da bölge Dersim Vilayeti olarak adlandırılmıştır. Tunceli yalnızca 1935 yılında çıkarılan bir kanunun adıdır. Tarihsel olarak Tunceli diye bir yer yoktur. ”

”DERSİM ADI ALEVİLER İÇİN SON DERECE KUTSAL VE ÖNEMLİDİR”

Pir Sultan Abdal Kültür Merkezi açıklmanın davamında Dersim’in Alevi inancı açısından ne kadar önemli olduğunu ifade etti: ”Dersim Alevilerin en kadim topraklarından biri olup Dersim adı da Aleviler için son derece kutsal ve önemlidir. Dersim “Gümüş Kapı” anlamına gelmektedir. Dersim adı, inancı, kimliği, kültürü, dağları, taşları, ormanları, nehirleri, nadir bulunan çeşit çeşit bitkileri ve hayvanları ile bir bütün olarak Aleviler için kutsal ve önemli bir bölgedir. Dersim aynı zamanda bir ocaklar diyarıdır. Birçok önemli Alevi-Kızılbaş ocağının merkezi Dersim’dedir. Dersim’in dünyada eşi benzeri olmayan özgün ve otantik yapısına dönük olarak ADD yönetiminin bu antidemokratik, inkârcı, baskıcı, tehditkar, ötekileştirici, nefret dolu, katliam yanlısı söylemlerini ve yaklaşımlarını protesto ediyoruz.”

” DERSİM’E DÜŞMANLIK ETMEKTEN VAZGEÇİN”

1937 – 38’de Dersim’de katledilen onbinlerce mazlum ve mahsum insanın acısının Alevilerin yüreklerinden halen dünkü gibi taze olduğuna vurgu yapılarak yaralarımızı daha fazla kanatmayın ifadelerinin kullanıldığı PSAKD açıklmasında önemli bir uyarıda yer alıyor : ”Dersim Tertelesinde katledilen onbinlerce canımızın acısı halen yüreğimizdedir. Sizi uyarıyoruz: Bu yaralarımızı daha fazla kanatmayın. Yüreğimizi daha fazla acıtmayın. Dersim’e düşmanlık etmekten vazgeçin.’Bunları yapmadığınız takdirde sizlerin bu ırkçı ve ayrımcı söylemlerinizi bulunduğumuz her ortamda sonuna kadar teşhir edeceğimizi ilan ediyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.