Aleviler Cami'ye gider mi?

Aleviler Cami'ye gider mi?

Tüm inanç sistemlerinin kendi dinlerince belirlenmiş ve sadece o dinin mensuplarınca kutsal sayılan ve ibadet merkezi olarak kabul edilen mekânları vardır....

A+A-

Tüm inanç sistemlerinin kendi dinlerince belirlenmiş ve sadece o dinin mensuplarınca kutsal sayılan ve ibadet merkezi olarak kabul edilen mekânları vardır. İslam dininin kendi ibadet mekanı ise camidir. İslam'ın tüm mezheplerinde cami olmazsa olmaz bir ibadet yeridir. Tüm islam mezheplerinde ve yorumlarında cami en temel kabul edilen ibadetgâhtır.

Aleviler Camiye gidermi

Alevilik inancına göre ise, ibadet yeri cami değildir. Cami aleviler tarafından hiçbir dönem bir ibadet mekanı olarak kabul edilmemiştir. Detaylı bir inceleme yapılırsa görülecektir ki, Hacı Bektaş Dergahı'nda bulunan cami de dâhil olmak üzere, tüm Alevi yerleşimlerinde bulunan camiler Müslümanlar tarafından zorla yaptırılmışlardır. Sadece Dersim'de zorla yaptırılan camilerin bugün samanlık, ahır, odunluk gibi kullanılıyor olması bile Alevilik ile cami arasında bir ibadetgah ilişkisinden bahsedemeyeceğimizi kanıtlar.

Kızılbaş/Alevi inancına göre; Alevilerin ibadet yeri genellikle doğanın bağrında bulunan birçok kutsal olarak adlandırılan mekan ve cem ayininin yapılacağı evdir. Bugün cem ayininin yapılacağı bu mekânlar kurumsallaştırılmış ve bu mekânlara Cemevi denmiştir.

''Derviş Kemal hakka yettik, ne cami ne hacca gittik

Biz âdeme secde ettik, insandadır rahmanımız''

(Derviş Kemal)

''Camilere gitme put haneye git, hakka vasıl ol hakla kalk yat''

(Zühtü)

''Al yezit seccadeni git mescidin yoluna, Pir eşiği benim kabem, kıblegahım kime ne''

(Seyit Nesimi)

''Dünyada yaşayan bunca zevatlar, gökte neler arar o asıl zatlar

Camide olmaz bu kerametler, çalışmakta çirkin huylar yok olur''

(Ali Özsoy Dede)

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.