Alevilik nedir?

Alevilik nedir?

Alevilik, Şiiliğin Onikicilik mezhebi ve Anadoluda kök salmış farklı kimlik ve inançlar ile ortak noktalara sahip bir yoldur. Alevilik' te incelenmesi gereken...

A+A-

Alevilik, Şiiliğin Onikicilik mezhebi ve Anadoluda kök salmış farklı kimlik ve inançlar ile ortak noktalara sahip bir yoldur. Alevilik' te incelenmesi gereken asıl inanç varlığın birliğidir. Alevilik’te tanrının insan dahil evrendeki her şeyin içinde olduğu inanışı vardır.

Alevilik Tanrı korkusu yerine sevgisini benimseyen, temelinde insan sevgisi ile hareket eden, amacı ruhsal olgunlaşma olan bir tasavvuf yoludur.

Özünü insan sevgisinde bulan, Tanrı’ nın insanda tecelli ettiğine ve zerresinden oluştuğuna, onun için de insanın ölümsüzlüğüne inanan, ibadetlerinde kadın erkek ayrımı yapmadan, kendi öz diliyle, musikisiyle, semahıyla inancını icra etme biçimidir.

Alevilik, insanın damarından dolaşan kızıl kandır. Alevilik sadece bir kesime mal edilmiş bir inanç değildir. Alevilik evrenseldir O, yaşayan felsefik bir öğretidir. Alevilik insan haklarının evrensel ilkesi boyutuyla özdeştir.

Alevilik, yaşayan doğanın asıl diyalektiğidir. Günümüzün insanlık ihtiyacına cevap olacak olan bir haktır. Alevilik, İnsana sevgidir, saygıdır.

Alevilik özünde asıl yer alan en önemli olgu insandır. Alevilik, ilimdir, bilimdir, çağdaşlıktır, Aleviliğin felsefesinde güneş sonsuzdur, doğa sonsuzdur, yıldızlar sonsuzdur, insan sevgisi sonsuzdur.

Alevilik bilimden yanadır, insandan ve insanlıktan yanadır, mazlumdan yanadır, Haksıza karşıdır haklıdan yanadır. İyiden ve güzelden yanadır.

Alevilik Hallac-ı Mansur, Şeyh Bedrettin ve Pir Sultan Abdal’ca bir duruşa sahiptir. Aleviler asla eğrinin yanında yer almazlar. Alevi'nin kitabında insanlar arasında ayrım gayrım yoktur. Alevi'nin kitabında ırkçılık yoktur. Onun nazarında sadece insan, insanlık olgusu, insana değer verme olgusu, insan sevgisi, doğa sevgisi yer almaktadır.

Kısacası Alevi felsefesi günümüzün insan hakları evrensel bildirgesin’de mevcut olan maddelerle özdeştir.

Alevilik İnsandır, Doğadır ve Güneştir.

Böyle bir inanç biçimi islamın içindedir demek Ateşle barut’u bir arada tutmaya benzer. İşte bundan dolayıdırki Bügüne kadar Aleviliği bir gecim kaynağı olarak gören Alevi tüççarları hep Alevilik islamın içindedir dedikleri için katliamlara davetiye cıkarıp şehitlerimizin üzerinde rant elde etmişlerdir.

Alevilik islamın özüdir demek Aleviliğe ihanettir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.